در مراسم رونمایی از مستند «تولد در زمین سوخته» مطرح شد
«تولد در زمین سوخته» راه جدیدی باز خواهد کرد
هشتم تیر ١٣٩٣ ساعت ٢١:٣٠
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، همزمان با سالروز مبارزه با سلاحهای میکروبی و شیمیایی مراسم رونمایی از مستند «تولد در زمین سوخته» به کارگردان وحید فرجی و تهیهکنندگی سلیم غفوری، با حضور نادر طالبزاده، روحالله سهرابی، قائممقام انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس،محمدرضا تقیپور رئیس موزه صلح تهران و دو تن از جانبازان شیمیایی در خبرگزاری تسنیم برگزار شد.
در ابتدای این نشست مطبوعاتی وحید فرجی کارگردان این مستند گفت: مستند تولد در زمین سوخته یک مجموعه 8 قسمتی است که به اثرات سلاحهای حاوی اورانیوم ضعیف شده در جنگ میپردازد و در آینده نزدیک از شبکه افق صدا و سیما پخش میشود.
کارگردان مستند تولد در زمین سوخته اضافه کرد: مراحل پیشتولید، تحقیق تا تدوین این فیلم دو سال طول کشید و برای این کار 6 ماه تحقیقات انجام شد. از فروردین 91 تا دیماه 91 مراحل فیلمبرداری آن طی سفر به 8 کشور عراق، لبنان، فرانسه، بلژیک، هلند، آلمان، انگلستان و ژاپن صورت گرفت.
فرجی خاطرنشان کرد: در این سفرها با دهها تن از متخصصان این موضوع با پرداخت به جنبههای مختلف پزشکی، حقوقی و علمی گفتوگو کردیم.
وی ضمن تشکر از همکاری موزه صلح تهران ادامه داد: برای مراحل تحقیقات و همچنین ارتباط با کشورهای مختلف دوستان موزه صلح تهران خیلی کمک کردند.
فرجی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: موضوع منع استفاده از سلاحهای اورانیوم ضعیف شده 4 بار در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شد و نکته جالب اینکه در این 4 بار کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و اسرائیل رای منفی دادند. یعنی کشورهایی که در تولید این سلاح موثر هستند.
کارگردان مستند تولد در زمین سوخته گفت: این سلاحها به میزان زیادی استفاده میشود و تولید آن از زبالههای هستهای است که باقی میماند و در جنگها دود حاصل از استفاده از این سلاح بر روی افراد بیگناه اثر میگذارد و باعث اختلال در خون و بخشهایی مختلفی از بدن و حتی نسلهای بعدی خواهد شد.
فرجی کارگردان مستند تولد در زمین سوخته با اشاره به اینکه در کلاسهای نادر طالبزاده برای فیلمسازی شرکت میکرده است، گفت: اتفاق مهمی که در این جلسات فیلمسازی برای من افتاد این بود که انگیزهای را در من شکل داد تا به سمت ساخت چنین مستندهایی حرکت کنم و امروز خوشحال و مفتخرم که در رونمایی از این مستند، اولین استادم در عرصه فیلمسازی هم حضور پیدا کرده است.
وی در پاسخ به سوالی در مورد نگاه انسانی که در شکل این مستند وجود دارد، گفت: دامنه اثری که این مستند دارد با توجه به دامنه افرادی است که با موضوع آن درگیر هستند. در عراق ممکن است گروههایی باشند که با هم مشکلات فرقهای داشته باشند ولی یک گروه انسانی از طیفهای مختلف مردم درگیر استفاده از سلاحهای ضعیفشده اورانیوم شدهاند و ما نمیتوانیم بین آدمهایی که درگیر این سلاحها شدهاند تفکیکی قائل شویم.ما در این مستند هم به بصره که شهری شیعهنشین است پرداختیم و هم به فلوجه که اکثریت آن از اهل سنت هستند. چون معتقدم که این موضوع، اینکه حق و حقوق یکسری از انسانها در حال پایمال شدن است و کسی هم آن را نمیبیند موضوعی است که ربطی به وابستگیهای مرزی، سیاسی و حتی مذهبی آدمها ندارد.
در ادامه نشست سلیم غفوری مدیر موسسه فرهنگی میثاق گفت: موضوعی که در این مستند به آن پرداخته میشود مربوط به سلاحهایی است که ارتش آمریکا در جنگ 1991 و 2003 در عراق وهمچنین اسرائیل در سال 2006 برای مبارزه با حزبالله لبنان استفاده کرده است و جزو پروندههایی است که نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا راجع به آن حرف زده نشده است.
غفوری ادامه داد: اولین اثر استفاده از این سلاحها در فرزندان سربازان آمریکایی دیده شد که از جنگ عراق برگشتند و همین باعث شد کارشناسان به این موضوع توجه کنند. البته دولت و ارتش آمریکا عملا اجازه تحقیق مستقیم در این موضوع را نمیدهد.
وی اضافه کرد: نکته جالب قضیه این است که در حال حاضر آمریکاییها و اسرائیلیها از این سلاح که نوع ضعیف شده سلاح هستهای است استفاده میکنند ولی دیگران را متهم میکنند که شما میخواهید از سلاحهای هستهای استفاده کنید. که این طنز تلخ ماجرای تاریخ ماست.
در ادامه خاطری، مدیر روابط بینالملل موزه صلح که در تحقیقات این مستند نقش برجستهای داشته است گفت: در دنیای مدرن شیوه سانسور دیگر تغییر کرده است. اگر به هر طریقی فریاد بزنی نمیگذارند صدایت به گوش مردم برسد. ممکن است مستند برادران فرجی ساخته شود و از آن حمایت هم شود اما اجازه پخش این مستند برای مردم دنیا را فراهم نمیکنند، به شیوههای مختلف مثلا ذائقه مردم را به سمت دیگری سوق دهند. در این دنیای ناعادلانه رسانهها ممکن است مستندسازهای حقیقتجو افسرده و ناامید شوند و به سراغ سایر کارها بروند.اما این تمام واقعیت نیست. نسل جدیدی از هنرمندانی ایرانی در سالهای اخیر سربرآوردهاند که ناامید نشدند، کارشان را خوب بلدند و حرف ما را به تمام دنیا خواهند رساند و برادران فرجی از جمله این مستندسازان هستند. این راه باز خواهد شد و صدای ایران به گوش جهان خواهد رسید.
وی ادامه داد: یکی از حسنهای این مستند تحقیقات خوبی است که برای آن صورت گرفته است، علاوه بر آن که واضح است که اثری با استاندارد بینالمللی تولید شده است.
کلیه حقوق این اثر متعلق به "مرکز فرهنگی میثاق" است.